reklama

Chutney - Čatní

Každý rok sa snažím zaradiť do svojho zavárania pre domácnosť, príbuzenstvo a blízke a široké okolie niečo nové, čo obohatí náš jedálny lístok a kulinárske schopnosti. Niečo na čo možem použiť produkty zo záhradky. Niečo BIO a pritom nové a neopakovateľné, niečo, čo vieš mama urobiť iba ty. Aspoň podľa mojich detí... Tento rok to bolo chutney - čatní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
možno nájdete viac...
možno nájdete viac... (zdroj: internet)

Ide v podstate o dochucovadlo pochádzajúce z Indie. Odtiaľ si ho inovované priniesli Briti a v poslednej dobe so zostupom obľuby čerstvého a sušeného zázvoru ho začíname objavovať aj my. Recepty nie sú moje a ani originálne. Ja som si ich upravila z rozličných našich a zahraničných web stránok, podľa svojej chuti, niečo pridala a niečo vypustila - tak ako Vám ich tu ponúkam.

Slivkové čatní

1 kg červených malých okrúhlych sliviek, 6 ks kyslých jabĺk 3 cibule očistíme a pokrájame na drobné kúsky /slivky možno predvariť a prepasírovať/. Pridáme 1 pol. lyžicu soli, 150g cukru alebo medu, 1a 1/2 káv. lyžice škorice, 1 pol. lyžica mletého zázvoru 1a1/2 káv. lyžičky mleté korenie/ alebo chili papričky tak asi 4 ks/ 15 ks klinčeky 1/2 l jablčného, alebo vínneho octu. Varíme do zhustnutia cca 45 minút. Ja som to rozmixovala a horúce plnila do viečkovacích malých pohárikov. Prikryté nechala vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Použitie do marinád, omáčok a ako dochucovadlo najma k hovedzine.

Hruškové čatní

1,5 kg hrušiek, 4 ks klinčeky, 1 strúčik cesnaku, 25 dkg cukru, 1ks cibuľa, 1/4 malý čerstvý zázvor, 2 dcl vínny ocot, 1/2 káv. lyžice ml.škorica 2 káv. lyžičky soli, 2 káv lyžičky horčičné semeno, 1 a 1/2 dcl hrozienka / lepšie sú žlté/ Z hrušiek odstránime šupky / ak sú s jemnou šupkou nemusíme/ pokrájame nadrobno, pridáme prelisovaný cesnak a nakrájanú cibuľu a zázvor a spolu s ostatnými prísadami varíme pomaly cca 1 hodinu. Rozmixované a ešte teplé som plnila do malých pohárikov. Prikryté ...

Použitie do marinád, omáčok a ako dochucovadlo k baranine, jahňacine, šunke alebo syru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jablkové čatní

1 kg kyslých jabĺk, 3 ks chilli paprička, šťava z 1/2 citróna, 8 lyžíc medu / alebo 200g cukru/, 2 pol. lyžice mletého zázvoru, 2 dcl vody, 3 dcl jablčný ocot, 2 káv. lyžice soľ, 50 g hrozienka/ žlté/ 1/2 veľkej cibule. Očistené na drobné kúsky pokrájané jablká a cibuľu spolu s ostatnými ingredienciami rozvaríme / pomerne chytro max 10 - 20 minút/ a rozmixujeme. Plníme horúce do pohárov.

Použitie do marinád, omáčok a ako dochucovadlo k rybám všetkých druhov.

Broskyňové čatní

 1 kg olúpaných a nasekaných broskýň / jesenné viničné/ 1 vanilkový cukor, 1 káv. lyžica horčičné semená, 1 káv. lyžica škorica mletá 1-2 káv. lyžičky mletý zázvor, 5 ks klinčeky, trošku mletý muš. orech, koriander trošku, 1/2 cibuľa 3 dcl jablčný ocot, 200 g cukru, 3 ks chilli papričky a 50g žlté hrozienka. Všetko spolu varíme pokrájané nadrobno cca 30 minút na miernom ohni. Rozmixované plnené do malých pohárikov necháme prikryté vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Použitie ku grilovačkám, ako marináda omáčka a dochucovadlo.

Pochutiny sú neobyčajne ostré, ale použitím svoju ostrosť strácajú. Otvorené v ľadničke vydržia aj 2 mesiace. V Indii sa chutney nemixuje, jedáva sa v malých hustých kúskoch v konzistencii lekváru, alebo džemu. Ale pre nás, spolu s Čechmi veľkých pojedačov kečupu, je lepšia jeho mixovaná podoba a zdomácnený názov čatní. 

Katarína Domanská

Katarína Domanská

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  1x

...

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu